1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Торовете ще поскъпват още?!

Торовете ще поскъпват още?!

 

На фона на лошото време и невъзможността за извършване на сеитбата на есенниците дойде и недобрата новина, че минералните торове ще поскъпват. Това е картината в настоящия момент и тя трябва да се знае от земеделските производители. Според запознати е нормално през летните месеци цените на всички видове торове да паднат с около 20-30 на сто. Това лято обаче цените са пораснали средно от 50 до 100 лева над нивото на април т.г. Това твърди търговецът на торове и препарати от Монтана Енгелс Ангелов. В новите цени не влизат транспортните разходи и още много други разходи до клиента.

За съжаление започналата нова селскостопанска година не дава надежда да се очакват по-ниски цени на торовете. Ценовите нива за амониевия нитрат са 330-340 лева за тон, за карбамида - 480-500 лева, за амофоса - над 500 лева, за НПК - също над 500 лева за тон с ДДС и те трябва да се приемат за нормални, въпреки високите им стойности. Заводите в Девня и Димитровград не могат да задоволят сами вътрешното потребление, а са договорирали и големи количества за износ, твърди Ангелов.

В момента се наблюдава стъписване на всички зърнопроизводители в областта. Те не приемат сегашните цени на торовете и изчакват пазарът да се нормализира, т.е. цените да паднат. Това обаче няма да стане, твърдят и други експерти и смятат, че цените ще се запазят, или ще се увеличат с още 10-15 на сто, защото сезонът едва сега започва.

С тези редове искаме на информираме и улесним всички потребители на минерални торове в областта да преосмислят отношението си по този проблем и да вземат решения бързо и адекватно, за да не изпуснат най-благоприятните срокове и агрометеорологични условия за сеитбата на есенниците.

Според справката на областната дирекция "Земеделие и гори"-Монтана, до края на миналата седмица в областта са наторени с фосфорни торове 45 000 дка, а с азотни - 17 500 дка. Явно е, че стопаните правят някакви усилия да съчетаят малкото си финансови средства с най-доброто за своите посеви, които и без това трудно се реализират при настоящите климатични условия. Трябва да се отбележи, че кредитите и субсидиите от ДФ "Земеделие" свършиха за няколко дни./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.