1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Торовете ще поскъпват

Торовете ще поскъпват

Нашите заводи в Девня и Димитровград не могат да задоволят изцяло вътрешните потребности, още повече че те са договорирали и големи количества за износ.

 

За разлика от миналата година към настоящия момент пазарът на минерални торове е изключително сложен. Нормално по време на летните месеци цените на всички видове торове падат с 20-30 на сто. Това лято обаче цените пораснаха средно с 50 до 100 лв. над нивото от април т.г. Така например цените на амониевия нитрат от заводите в Румъния достигнаха 170 щ.д. на тон, на карбамида - 250 щ.д., а в страните от ОНД - НПК - 180-190 щ.д., амофос - 190 щ.д., и т.н. В тези цени не влизат транспортните разходи и още много разходи до клиента.

Това е картината в настоящия момент и това трябва да се знае от земеделските стопани. Причините за това състояние на пазара са различни. Основният проблем е нарушеният баланс между търсенето и предлагането за разлика от други години.

Ето и някои от причините:

• спиране на много инсталации за ремонт през летния период;
• значително намален капацитет на работещите заводи, които са в процес на приватизация;
• високите цени на петрола и производните му, в т.ч. и на природния газ;
• голямо потребление в САЩ, Китай и Индия;
• Русия и Украйна увеличиха вътрешното потребление на торове, което стана за сметка на износа, което повиши и цените на експорта.

За съжаление започва новата селскостопанска година и по-ниски цени на торовете трудно могат да се очакват. Ценови нива: за амониевия нитрат - 330-340 лв./тон; за карбамида - 480-500 лв./т, за амофоса - над 500 лв.; за NPK - над 500 лв./т с ДДС - те трябва да се приемат за нормални въпреки високите им стойности.

Нашите заводи в Девня и Димитровград не могат да задоволят изцяло вътрешните потребности, още повече че те са договорирали и големи количества за износ. Смятам обаче, че МЗГ е необходимо да се договори за по-добри ценови нива на азотните торове за вътрешния пазар през сезона 2004-2005 г.

В момента се наблюдава стъписване във всички зърнопроизводители. Те не приемат сегашните цени на торовете и изчакват пазара да се нормализира, т.е. цените да паднат. Това обаче няма да стане. Напротив, смятам, че цените ще се запазят или ще се увеличат с още 10-15 на сто, тъй като сезонът сега започва.

С тези редове искам да информирам и да улесня всички потребители на минерални торове в България да преосмислят отношението си по този проблем и да вземат решения бързо и адекватно, за да не изпуснат най-благоприятните агрометеорологични условия за есенната кампания.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.