1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Траминерът е най-скъп, гъмзата - най-евтина

Траминерът е най-скъп, гъмзата - най-евтина

80% от виното ни отиват за износ

 

80 на сто от промишленото производство на вино у нас е за износ. Това съобщи шефката на Агенцията по лозата и виното Росица Горанова. През миналата година за страните от Евросъюза са изнесени общо 359 000 хектолитра. Отбелязан е лек ръст в експорта на трапезни вина за европейските страни. Родното производство обаче попада в най-евтината ниша.

Едва $1,04 е била средната цена за литър през 2003 г., по данни на Лозаро-винарската камара. Малко по-скъпо са се търгували вината у нас през 2004 г., сочи справката на Системата за агропазарна информация (САПИ).

Цените варират от 2,08 до 14,04 лева на едро за бутилка. Най-скъпо се е продавало виното от сорта траминер. Най-ниската регистрирана цена е на гъмзата. Но този сорт е уникален и много търсен в Европа, твърди Росица Горанова. Между 20 и 35 ст. е била изкупната цена на сортовете ркацители и димят от реколта 2004-а. За толкова са се изкупували и памидът, сторгозията и рубинът.

Най-скъпо е било шардонето - 70 ст. за кг. 35% от лозовите масиви у нас са на възраст над 20 години и едва 3% са до 5-годишни. До приемането ни в ЕС през 2007 г. ще бъдат изкоренени 5 хил. хка стари лозя и ще бъдат засети нови 10 хил. хка, пише в стратегията за развитие на лозаро-винарския отрасъл до 2025 г.

Процедурата ще се повтаря всяка година след това, докато се обнови фондът. Миналата година у нас са били засети 120 хил. хка лозя и са издадени разрешителни за нови 4 хил. хка./standartnews.com

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.