1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на декар земя - чифт ботуши

Цената на декар земя - чифт ботуши

Средно около 15 пъти са по-високи цените на земеделската земя в Европа.

 

В момента цената на земеделската земя у нас още е символична, а иначе е най-скъпата стока в ценностната система на българина. Това според специалистите се обосновава от продължаващата криза в аграрния сектор и икономиката. Сериозни пречки за развитието на пазара на земята е ниската доходност от производството, големият брой наследници, раздробяването, политиката на недооценка от държавата и банките към земята, която още не може да се залага за кредити, което я изключва от списъка на ценните недвижими имоти.

В Монтанско и Видинско има смешни сделки със земя за по 30-40 лева декара. Така Северозападният регион държи първенството по евтина земя, чиято стойност на декар е колкото чифт хубави ботуши - 70-80 лева, което специалистите оприличават на жива промоция. Но тук е и най-ниската доходност от земеделието в страната, няма средства за инвестиране, необработваемите земи са около 40 процента в различните общини, а безработицата - средно около 25 на сто. Липсва пазарна информация и ситуация, пазарна инфраструктура, обясняват спецовете. А покупката се оказва изгодна инвестиция само за онези нови собственици, които са купили поне 100 декара земя и имат ясен план за използването й, както и достатъчно средства за инвестиции.

Средно около 15 пъти са по-високи цените на земеделската земя в Европа. Изследванията на почвите ни показват, че те имат значително по-високи качествени и плодородни свойства от средните качества на земите в Европа и света. Черноземите ни са 41 процента от обработваемите земи, а в Европа са едва 10 на сто. Това трябва да е един от факторите, които да определят цената на земята у нас./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.