1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на едро на слънчогледовото олио отбелязва леко седмично повишение

Цената на едро на слънчогледовото олио отбелязва леко седмично повишение

Предлагането на продукта е в ценовия диапазон от 2,44 лв./литър до 2,85 лв./литър

През анализирания период (9-16.05.2012 г.) средната цена на едро на рафинирано слънчогледово олио за страната отново отбелязва леко седмично повишение, докато средните цени на олиото в магазинната мрежа на страната остават без изменение.

Средната цена на едро за сраната на слънчогледовото олио е 2,59 лв./литър, с 0,8% по-висока в сравнение с предходния период. По области, предлагането на продукта е в ценовия диапазон от 2,44 лв./литър до 2,85 лв./литър, съответно в Плевен и Варна. И през тази седмица в по-голяма част от областите е налице движение при цените на едро. В 14 от областните центрове цените се повишават леко, най-чувствително в Смолян, Ямбол, Ловеч и Стара Загора (в рамките на 2,6-2,8%). В четири от областите се отчита слабо понижение на ценовите стойности от 1,2% (Пловдив) до 2,3% (Благоевград).

За поредна седмица средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) е без изменение – 2,86 лв./литър.

По области, цените на олиото в тези обекти са в интервала от 2,60 лв./литър (Шумен) до 3,17 лв./литър (София). Понижение на ценовите нива се регистрира в шест области, най-осезаемо в Шумен (с 3,7%). Само в три от областните центрове цените се повишават спрямо предходната седмица, най-значително в големите супермаркети в София (с 13%).

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) също се запазва на равнището от предходната седмица – 3,01 лв./литър.

През последната седмица цените на олиото в малките магазини продължават да се движат в диапазона от 2,85 лв./литър (Добрич) до 3,15 (Пловдив, Смолян). Седмично изменение на ценовите стойности се регистрира само в три области. В Бургас и София олиото се предлага на малко по-ниски цени в сравнение с предходния период, съответно с 0,8% и 0,7%. Единствено в ДТО в Пловдив цените на дребно бележат леко повишение – с 1,6%.

Средно за страната, цените на рафинираното олио в големите супермаркети са по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа с 0,15 лв./литър. Изключение прави София, където цените на олиото в големите супермаркети през изминалата седмица са по-високи от тези в  малките магазини с 0,12 лв./литър.

И през тази седмица най–голям марж между цената на едро и цената на дребно в ГТВ е регистриран в Плевен (0,51 лв./литър), а за другите търговски обекти – в Пазарджик (0,64 лв./литър).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.