1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на хляба в Бургас се увеличава

Цената на хляба в Бургас се увеличава

Това заяви управителят на общинското предприятие „Хляб и хлебни изделия” Георги Георгиев

Увеличават цената на хляба в Бургас. По-скъп хляб ще продават не само от частните производители, но и от общинския производител „Хляб и хлебни изделия”-Бургас. Това каза за радио „Фокус” управителят на общинското предприятие Георги Георгиев.

Той допълни, че не може да коментира нито стойности на бъдещото повишение, нито проценти, тъй като заради един от последните коментари предприятието е било глобено от Комисията за защита на конкуренцията. „За съжаление повишение ще има и имаме нагласата съвсем скоро да вдигнем цената на крайните продукти. Факторите се няколко. Не са само горивата, които растат непрекъснато и вече са 2,70 лева, токът се повиши със 16% от началото на този месец. Най-страшното увеличение е на брашното. Вече говорим за стойности над 800 лева на тон, което е с 200-250 лева увеличение в сравнение с предходните месеци. Повече не можем да задържаме и за съжаление ще върви цената на хляба на горе”, каза Георгиев.

В момента 650 грама от стандартния хляб на общинското предприятие се продава между 90 стотинки и 1,10 лева, според надценката в дадената търговска верига или магазин.

Всеки производител на хляб и хлебни изделия ще прецени сам за себе си каква ще е рамката на повишението в зависимост от преките разходи за производството „Ние ще се опитаме този процент на повишение да е минимален, действително да вдигнем цената на хляба само с процента, който идва от процента на увеличените суровини, но наистина не мога да коментирам колко ще е той. До седмица ще видите цените в магазините. Ще има увеличение, но няма да е много голямо и се надявам потребителят да не го прие много драматично”, каза управителят на общинското предприятие „Хляб и хлебни изделия”.

Той допълни, че тазгодишната реколта на пшеницата е с много добро качество. В момента брашното, което се продава има елементи и от новата реколта. Зърното от новата реколта се търгува на високи цени и това също е допринесло за повишаването цената на брашното, смята Георгиев и допълни: „наистина брашното е много качествено, но за съжаление и цената върви нагоре”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.