Да се въведат минимални търговски цени
Цената на хляба в Добруджа продължава да пада драстично, заяви в ефира на Дарик Добрич председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Тодор Няголов. Намалението е между 40 и 50%, като основната причина според Няголов е дъмпинг на пазара, наложен от големите производители с цел завземане на нови територии.
В момента килограм бял хляб в Добричко се търгува от 65 до 80 стотинки. Според Няголов реалната цена на хляба е 1,24 лева за килограм, в която е включена 2-3% печалба за производителите.
Проблемът е, че в България съществува голям производствен капацитет и малък пазар - коментира Няголов. Той даде за пример съседна Гърция, в която има 5 големи хлебопроизводителни предприятия, а у нас толкова са само в Добричка област.
Да се въведат минимални търговски цени на хляба и основните хранителни продукти, като защита срещу недобросъвестни производители, предложи още Няголов.