1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на литър олио се очаква да достигне 3.50 лв. през зимата

Цената на литър олио се очаква да достигне 3.50 лв. през зимата

 

При 300 лева изкупна цена миналата година, сега исканията на земеделците в Русе вече стигнаха до 600 лева за тон, очаква се да скочат и до 700. В търговията с маслодаен слънчоглед няма нито една оферта "продава", подадена в Русенската стокова борса, котировките му бележат рекорден скок, съобщи нейният директор Иван Иванов.

"Парите, които са готови да дадат купувачите, най-много са до 400 лв./тон. Няма сделки, защото тази цена съвсем не удовлетворява производителите, тя не покрива дори разходите им", обяснява Марина Танкова - председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Русе.

Тя също така поясни, че производителите настояват изкупната цена на новата реколта на слънчогледа да е 575-600 лв. за тон без ДДС. Нейната прогноза е, че цената на маслодайния слънчоглед ще скочи още и до месец и половина тя ще стигне невероятните 670 - 700 лв./тон. Така че при исканите рекордно високи цени на суровината олиото сигурно ще тръгне от производителите с цени около 2,50 лева за литър, което дава основание на търговците да прогнозират, че 3,50 лв. за бутилка олио в търговската мрежа през зимата ще са напълно реалистични.

Първите реални сделки със слънчоглед от новата реколта вече са факт само при предварително сключените договори с маслобойните, малка част е оставена за свободна продажба. Тя най-вероятно ще бъде продадена на рекордно високи цени.

Танкова припомни, че през миналата година изкупната кампания на слънчогледа е стартирала при цени от 300 лева за тон и е достигнала най-много до 320 лева за качествено семе в разгара на кампанията по изкупуването.

"Над 40 процента от 432-та хиляди декара с маслодаен слънчоглед в областта досега са прибрани", съобщи в края на миналата седмица и Михаил Бобчев - директор на ОД "Земеделие" в Русе. Средният добиве бил 93 кг, което приблизително било две трети от миналогодишния добив. Макар реколтата да е слаба, поради високата й цена, приходите били като при среден добив 153 кг, показват неговите изчисления. Само 378 дка са били унищожени от сушата.

"Сравнително добра реколта от тази култура имали земеделските кооперации в Бабово, Пейчиново и други села", сподели Танкова.Тя също така съобщи, че предстои да започне субсидирането на есенната кампания. Производителите ще бъдат подпомогнати за внесените торове с по 4 лв. за всеки засят декар и с по 1 лев за закупените семена. "Всички кооперации кандидатстваха за тази помощ, но ще я получат само онези, които нямат задължения към държавата", завърши тя./brjag.eu

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.