1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на пшеницата достигна исторически рекорд на борсата в Чикаго

Цената на пшеницата достигна исторически рекорд на борсата в Чикаго

 

Цената на зърното достигна исторически рекорд на борсата в Чикаго заради засиленото търсене и неблагоприятните перспективи за производство. На чикагския пазар за фючърси и опции курсът на пшеницата с доставка през септември скочи с 27 цента и достигна 7,1850 долара за крина (около 27 килограма) при закриването на търговията вчера.

Предишният ценови рекорд датира от май 1996 г., когато една крина зърно се търгуваше за 7,17 долара. Според анализатори силните валежи, които паднаха в Европа през последните дни, особено във Великобритания, Германия и Франция, предизвикват опасения за ново намаляване на добива на тези страни. Вносителите, които разчитаха на реколтите от Южното полукълбо, в момента са притеснени от изключителното засушаване там, което също се отрази на продукцията.

Въпреки високите цени обаче, очевидно търсенето не е спаднало. Египет, който е един от най-големите вносители на пшеница на планетата е закупил за няколко дни близо един милион тона, голяма част от САЩ и Русия. Във вторник Кайро купи още 240 000 тона американска пшеница от обща заявка от 450 000 тона./bgnes.com

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.