1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на захарта се запазва

Цената на захарта се запазва

Без движение на средните ценови стойности за страната остава и търговията със захар на пазарите на дребно

През периода 07 - 14.09.2011 г. на пазара на бяла кристална захар, както при търговията на едро, така и на дребно, не се наблюдават ценови изменения в средните стойности за страната.

Отчетените леки разнопосочни изменения на цените на едро в по-голямата част от областите не се отразиха върху средната цена за страната, която остава на нивото от предишните седмици - 2,27 лв./кг. На борсите в страната захарта се предлага в ценовия интервал от 2,15 лв./кг до 2,45 лв./кг, съответно в Добрич и Враца. Значителни изменения на цените на едро по области не са регистрирани, като по-съществено намаление е отчетено във Варна (с 2,6%), а увеличение - в Силистра и Хасково (с по 1,8%).

Без движение на средните ценови стойности за страната остава и търговията със захар на пазарите на дребно. Както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО), средните цени за страната са на нивата от предходната седмица, съответно 2,40 лв./кг и 2,45 лв./кг.

В големите супермаркети захарта се предлага на цени от 2,28 лв./кг (Добрич) до 2,55 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Спрямо предходната седмица изменение на цените се наблюдава в три от областите - понижение в Шумен и Добрич, съответно с 2,6% и 1,7% и повишение в Пловдив - с 6,2%.В малките магазини на страната захарта продължава да се търгува в ценовия диапазон от 2,33 лв./кг (Бургас, Сливен и Ямбол) до 2,73 лв./кг (Шумен). Незначителни изменения в ценовите равнища се наблюдава само в два от областните центрове - Варна и София, съответно с -1% и +0,6%.

В повечето области цените на захарта в малките магазини се запазват на по-високи нива спрямо тези в големите супермаркети. Средно за страната цените в ДТО са с 0,05 лв./кг по-високи в сравнение с ГТВ. Изключение са областите Бургас, Видин, Пловдив, Сливен и Ямбол, в които цените на захарта в големите вериги магазини са по-високи от тези в по-малките търговски обекти. Отново най-значителна разлика между цените в ГТВ и в ДТО се наблюдава в Шумен - 0,30 лв./кг.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно (и в ГТВ, и в ДТО) е регистриран в Плевен - 0,34 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.