1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ценaта на зърното ще падне до $102,90 т

Ценaта на зърното ще падне до $102,90 т

 

Последната седмица на януари не доведе до значими промени на зърнения пазар в световен мащаб. През седмицата се запази понижителния тренд в ценовите котировки на основните видове зърна. Графичният анализа на цените на пшеницата в Чикаго предполага, че при потвърден пробив в ключовото равнище от $3.00/бушел ($110/т) и липсата на значими експортни сделки, борсовите котировки ще се насочат към нивото от $2.90/бушел ($106,60/т), а в по-дългосрочна перспектива могат да атакуват и следващото ключово равнище на техническа подкрепа ­ $2.80/бушел ($102,90/т).

Тези дни аржентинският секретариат по селско стопанство публикува статистически данни за обема на износ на пшеница през ноември м.г., които изненадаха дори местните специалисти ­ 1,2 млн.т или 3,6 пъти повече, в сравнение със същия период на 2003 г. Експертите акцентират върху факта, че напоследък аржентинските експортьори успешно атакуват нетрадиционни за тях пазари, като печелят големи международни търгове за износ на зърно за Близкия Изток и Азиатския регион (Шри Ланка, Малайзия, Индонезия и др.). 

Фобните котировки на аржентинска хлебна пшеница в момента са с $50 за тон по-евтини от еквивалентната по качество пшеница от Щатите ($109-110/т спрямо $158-160/т за HRW), което неутрализира ефекта от по-скъпия фрахт.

През седмицата мартенските котировки на царевица на борсата в Чикаго твърдо се установиха под психологическия праг от $2/бушел ($78,75/т), което предполага постепенното им ерозиране до следващата зона на техническа подкрепа ­ $1,90/бушел ($74,80/т). В рамките на изминалия период експортните цени на царевица на американските пазари спаднаха с 3-7 долара до $95/т FOB САЩ и $80/т FOB Аржентина (за товарене февруари-март), за което освен негативното влияние на новите оценки допринесе и засилването на износа от страна на Китай след въвеждане на допълнителни данъчни облекчения за местните експортьори./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.