1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на житото в Пиринския край скочи над 175 лв./тон

Цената на житото в Пиринския край скочи над 175 лв./тон

Причина за високата цена е решението на държавата да закупи 150 000 тона пшеница

 

Тон жито в Пиринско вече струва 175 лева за тон - това ще е и най-ниската изкупна цена на зърното, на която то ще се търгува още през първите дни на следващата година.

Причина за високата изкупна цена е решението на държавата да закупи 150 000 тона пшеница при минимална цена от 175 лв. за тон.

Преди месец зърнопроизводителите в Пиринско бяха в паника заради ниските цени - от 120 до 130 лв. за тон. Фермерите бяха твърдо решени да оставят продукцията тази година за собствено ползване или да я предлагат в малки количества на частни фурни.

От Областна дирекция "Земеделие и гори" в Благоевград обясни5ха, че след намесата на държавата на пазара зърното няма да се търгува на по-ниски цени.

В края на жътвената кампания през месец август експертите отчетоха срив на цените на зърното в Югозапада. Като основна причина те изтъкнаха рекордните добиви на зърно в региона през това лято. Още в средата на жътвата експертите прогнозираха, че цените ще се сринат до 13-15 стотинки за килограм.

През последните няколко години цените на зърното в Пиринско се движеха от 180 до 220 лв. за тон.  Най-висок среден добив тази година отчетоха производителите от Благоевград – 305 килограма от декар, а най-нисък в Петрич – 283 кг от декар.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.