1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на основните храни отново нагоре

Цените на основните храни отново нагоре

Двигател на покачването на цените са млечните продукти

До над 170 пункта се изкачи основният индекс на храните, изготвян всеки месец от Организацията по прехрана и земеделие към ООН - ФАО. Стойността за месец май е с 2,2 пункта по-висока от априлската и най-високата от октомври 2017-та насам.

Двигател на покачването на цените са млечните продукти и в малко по-слаб мащаб – зърнените култури. В същото време пазарите за растителни масла и захар остават под натиск, а при месото почти няма промяна, става ясно от цифрите на ФАО.

През май тази година индексът на зърнените култури достигна 172,9 пункта, с 4 пункта повече, отколкото месец по-рано, и със 17 процента над миналогодишната стойност. Това е най-високият индекс за този сектор от януари 2015 година насам. Тенденцията на поскъпване е от началото на годината, като най-силно се покачва цената на пшеницата заради лошите прогнози за тазгодишната реколта в редица страни.

Със 150,6 пункта индексът на растителните масла е с 4 пункта под априлския резултат, като се наблюдава поевтиняване за четвърти месец подред. На по-ниски цени се търгуват предимно палмовото, соевото и слънчогледовото масло, докато рапичното успя да се стабилизира след сериозния срив през април.

При млечните продукти индексът се е покачил за последния месец с 11 пункта до 215,2 пункта и е с над 11 процента по-висок, отколкото през май 2017-та. Най-високата стойност, постигната през февруари 2014-та, е обаче с 22 на сто по-висока. Поскъпването се дължи основно на по-високите цени за сирена, масло и нискомаслено мляко на прах.

Месото достигна 169,6 пункта, с което изостава съвсем малко спрямо предходния месец. Леко поевтиняване има при свинското и овчето месо, докато птичето бележи малък ръст. Свинското е под натиск заради намалелите доставки за Китай, коментират експертите от ФАО.

С половин процент до 175,3 пункта е паднал индексът на захарта. Поевтиняването са наблюдава вече шести месец, като това се дължи на прогнозите за по-голямо производство на захарна тръстика в Бразилия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.