1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на зърното „замръзнаха“ през лятото

Цените на зърното „замръзнаха“ през лятото

Търговията с него също

Цените на зърното през последната седмица на август на Софийската стокова борса останаха почти без промяна спрямо предходната, а и спрямо началото на лятото колебанията са малки, т.е. може да се каже, че цените на зърното „замръзнаха“ през лятото на сравнително ниски нива спрямо миналата година, търговията с него също, съобщава investor.bg.

На ССБ през седмицата имаше оферти за покупка на 1000 т фуражна пшеница при цена от 185 лв./т (точно колкото средната за Европа към момента) и за продажба също на 1000 т жито, но хлебно, при цена от 220 лв./т без ДДС. Въпреки че към днешна дата цената (преизчислена в лева) на хлебното зърно на борсата в Будапеща е 204 лв./т, посочената оферта на ССБ също е изгодна, тъй като хлебната пшеница е със сравнително високо качество, но сделки със зърно отново нямаше.

Изглежда част от зърнопроизводителите продължават да изчакват евентуално осезаемо вдигане на цените, прогнози за което обаче към момента няма. От хранителните стоки на ССБ през седмицата беше сключена сделка на едро за покупка на готварска йодирана сол при цена от 38 лв./т.

На международните стокови борси в Европа и САЩ цените на основните храни останаха почти без изменение спрямо предходната седмица, когато техните стойности масово падаха, макар и с малко. В края на август само цената на суровото олио в Ротердам продължи да върви леко надолу до 815 долара/т (спад от 20 долара/т за седмица).

 

 

Етикети ССБ, цени, зърно
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.