1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Удължава се срокът за продажба в търговската мрежа на бутилирани алкохолни напитки със стар бандерол

Удължава се срокът за продажба в търговската мрежа на бутилирани алкохолни напитки със стар бандерол

Цел на предложената промяна и е създаване на предвидимост за данъчно задължените лица.

С промяна в Наредбата за реда и начина за въвеждане на бандеролите за бутилирани алкохолни напитки правителството удължи от шест на 12 месеца крайния срок за реализация на наличните в търговския оборот количества бутилирани алкохолни напитки с бандерол, действащ до датата на въвеждане на новия образец на бандерол.

Съгласно действащата уредба министърът на финансите може, при необходимост, със заповед да удължи този срок, но с не повече от 6 месеца. Това създава затруднения за лицата да реализират в търговската мрежа наличните количества алкохолни напитки, облепени със стария образец на бандерол. Друга цел на предложената промяна е създаване на предвидимост за данъчно задължените лица.

Предлагат се и изменения в съответствие с Правилника за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС). Срокът, в който лицата са длъжни да върнат неизползваните бандероли в митницата, от която са получени, се променя от 60 на 30 дни от датата на въвеждане на новия образец. Целта е да се уеднаквят сроковете и да се премахне съществуващото в момента противоречие между Наредбата и Правилника за прилагане на ЗАДС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.