1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Украйна и Русия ще договарят обща политика за цената на зърното

Украйна и Русия ще договарят обща политика за цената на зърното

Вместо 350 кг/дка фермери очакват 150 кг/дка

 

От Украйна, осмият по големина световен износител на зърно през 2006 г., съобщават, че близо 60% (около 10 млн. ха) от площите с пшеница са пострадали сериозно от сушата, а поне 800 хил. ха посеви са напълно пропаднали . Поради това официалните прогнози на Киев за размера на общия добив за 2007 г. са занижени с една трета. Страната страда от най-лошата суша от 100 години насам и районът на Херсон в сърцето на зърнодобивния център е сред най-тежко засегнатите. Дори и в оцелелите от сушата класове  има 4-5 пъти по-малко годни житни зърна от обичайното.

Фермерите твърдят, че през миналата година са реколтирали по 3.5 т/ха /350 кг/дка/, а през тази очакват 0.15 т/ха /150 кг/дка/.

Това означава, че Киев ще се въздържа от износ поне до попълването на държавния резерв, а страната е един от големите фактори на световния пазар. През предходния сезон тя е изнесла почти 6.5 млн. т пшеница, предимно за Испания.

Същото се случва и в житницата на Южна Русия - заради сушата загубите са между 20 и 50%. През 2007-2008 г. износът ще бъде свит до 8-10 млн. т при 13 млн. т през предходната стопанска година. Предстои среща с представители на двете държави за изработване на координирана политика по експорта.

Индия - вторият в света производител на пшеница, сега може да съжалява, че през май се отказа от търг за внос на 1 млн. т на цена 236 дол./т. Изглежда, властите ще бъдат принудени да купуват още на цени поне с 15% по-високи, т.е. някъде около 300 дол./т, коментират пазарни анализатори. Страната има запаси, за да покрие нуждите си до април 2008 г., и добри прогнози за тазгодишната реколта. Вносът обаче е неизбежен, за да може да се задържи цената на хляба.

Пазарът е много напрегнат, правителството се готви да внесе 5 млн. т, а подобни количества само допълнително нажежават световните цени, особено предвид, че австралийското зърно няма да излезе на борсите преди октомври.

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.