1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Украйна настоява за разширяване на зелените коридори

Украйна настоява за разширяване на зелените коридори

Украинските зърнопроизводители смятат да увеличат износа през пристанищата на балтийските страни, Хърватия, Италия и Словения

Призив към еврокомисар Валдис Домбровскис, който отговаря за търговията, отправи Украинския съюз на зърнопроизводителите. В него те настояват Европейският съюз да разшири т.нар. коридори за солидарност, през които Украйна да изнася своята селскостопанска продукция.
 
Разширяването на коридорите се налага, след като Русия прекрати участието си в споразумението за Черно море. При по-голям капацитет на сухопътните маршрути украинският експорт към трети страни може значително да се увеличи, а това ще доведе до по-голяма продоволствена сигурност в света, се казва в призива на Съюза на зърнопроизводителите. Той предлага част от разходите, които възникват за европейските спедиторски компании и пристанища за превоза на товарите, да се поемат от Брюксел. Това би увеличило износа с милион и половина тона месечно.
 
Украинските зърнопроизводители смятат да увеличат износа през пристанищата на балтийските страни, Хърватия, Италия и Словения и апелират за разширяване на капацитета на портовете на Ротердам, Хамбург и Росток. Заради по-сложната и по-скъпа логистика в момента маршрутите до тези пристанища не се ползват пълноценно и транспортът по тях е с 30 до 40 евро на тон по-скъп. За да се облекчи ситуацията, Украйна предлага фитосантарните и другите проверки да не се провеждат на украинските гранични пунктове, а в държавите, които приемат продукцията, както и разликата в цената да се поеме от Европейския съюз под формата на субсидии за спедиторските фирми.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.