Без промяна е цената на тостерния хляб
На места в Добрич се забелязва леко поскъпване на тестените закуски, като тенденцията не е повсеместна, предаде радио „Фокус”. Местата с голям поток от клиенти запазват цените отпреди. Такива баничарници се намират в зони, където е оживено, например в района на централния пазар или АЕМО „Старият Добрич”. Баничарниците на по-непопулярни места или около училища имат промени в ценоразписа.
С 10 стотинки са поскъпнали баниците и вече се продават за левче, парче пица струва 1,50 лв., кремвиршка – 1,20 лв. При последните поскъпването е с 20-30 стотинки. Въпреки разликите в цените местата, където се предлагат тестени храни, остават много посещавани и в сутрешните, и в обедните часове на деня, защото за добруджанеца това е вариантът на бързата храна, сравнително евтино и се консумира на крак. Засега в града няма поскъпване на хляба.
Масовият бял хляб от 600 и 700 грама е с цени от 55 до 95 стотинки. Без промяна е цената на тостерния хляб (пшеничен, ръжен и пълнозърнест) – също 95 стотинки. Специалният хляб се търси все по-рядко, затова пък все по-честа гледка е да бъде видян като бракуван и с намалена цена в специализирани магазини.
В добруджанския град в последните месеци се затварят щандове и фирмени магазини на наши хлебопроизводители, включително и местни. Хлебарите в района не се наемат с прогнози за цената на хляба в следващите месеци, но ако ток и вода поскъпнат, а производителите работят извън сивия бизнес, това неминуемо ще доведе до покачване на цените, смятат мнозина.