1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В Париж и Чикаго цените са разнообразни

В Париж и Чикаго цените са разнообразни

Цените на петрола и природния газ са надолу

Сериозни продажби на Matif в петък - над 50 хиляди договора за 3 и половина млн. Тона. Промяната в търсенето най-вероятно се дължи на съобщението на Турция, че ще спре целия внос на пшеница поне до 15 октомври, прекъсвайки търсенето от Русия, което разчита на Турция като втория си най-голям купувач. 
 
За разлика от Черноморския регион, Турция имаше добри метеорологични условия и се очаква да прибере собствена реколта от пшеница от 19 милиона тона, което, заедно с високите запаси от 6 милиона тона, е лоша новина за руските износители. След силно възстановяване в четвъртък - фючърсите на царевицата в САЩ не успяха да продължат да се повишават до края на седмицата. Соята падна в петък. 
 
 
При днешната предборсова търговия в Чикаго контрактите на културите, които следим, се движат в различни посоки. Юлските фючърси на пшеницата са с минус 3 долара до 6 долара и 24 цента за бушел, докато царевицата е нагоре с 50 цента до 449 долара и 25. 
 
Соята от юлския контракт днес по обяд поевтинява с долар и 50 до 11 долара и 77 цента за бушел, докато соевото масло е на загуба до 43 цяло и 42 цента за фунт. Соевото брашно е нагоре, като печели с долар и 40 до 362 долара и 10 цента за тон.
 
По обяд в Париж контрактите също са разнопосочни. Септемврийските доставки на пшеницата в Париж губи с едно евро и е на цена 242 евро и 75 за тон, а царевицата от августовския контракт е 216 евро, със загуба от 4 евро. Августовската рапица пък е на печалба до 465 евро и 50 цента за тон.
 
 
На селскостопанската борса в Ешборн за един тон обезмаслено сухо мляко от юлските доставки се предлагат 2534 евро, за един тон масло с доставка през същия месец има оферти на 6590 евро, а цената на 100 килограма юнски картофи за преработка е 17,50 евро.
 
 
Цените на петрола и днес се движат надолу. Американският суров нефт е на загуба с 12 цента до 75 долара и 41 цента за барел, а сортът Брент се продава за 79 долара и 53 цента, отчитайки минус 9 цента. По обяд природният газ на нидерландската виртуална борса TTF струва 32 евро и 61ин цента за мегаватчас, което е минус 60 цента. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.