1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В района на Гърмен килограм тютюн се изкупува при средна цена от около 3,20 лева за килограм

В района на Гърмен килограм тютюн се изкупува при средна цена от около 3,20 лева за килограм

Получаваната за изкупения тютюн цена реално е по-ниска от миналогодишната

 

Имаме много проблеми при изкупната кампания - те се движат на приливи и отливи, точно както решенията, които се вземат. В момента цената е тежкият проблем на производителите, каза кметът на община Гърмен Ахмед Башев. След серията от протести, декларации и срещи петте фирми, изкупуващи тютюн на територията на общината, се активизираха и увеличиха броя на изкупните комисии.

Получаваната за изкупения тютюн цена реално е по-ниска от миналогодишната, допълни Башев. При нормативно запазени цени, след окачествяването, производителите получават по-малко - при качество, което по време на прибирането и първоначалната обработка на тютюна беше по-високо от миналогодишното, заяви кметът на община Гърмен. Тази година количествата произведен тютюн на места доста надхвърлят очакваните 200 килограма от декар. Произведени са значителни количества тютюн над договорираните. "Министър Дикме пое голяма отговорност като обеща, че в края на кампанията ще бъде изкупен всичкия произведен тютюн", допълни Ахмед Башев в интервю за Радио Благоевград.

Вчера производители от района на Гоце Делчев съобщиха, че през тази година досега няма случай фирма да е изкупила тютюн над договореното количество./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.