1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Въпреки слабата реколта гроздето във Видинско е с много добро качество

Въпреки слабата реколта гроздето във Видинско е с много добро качество

Реколтата е на една трета от очакваните добиви

Определено 2010 не е година на гроздето. Почти е приключила беритбата във Видинско, заяви Красимира Владимирова, научен сътрудник по лозарство в Опитна станция Видин , предаде Агенция "Фокус". Все още не са прибрани по-късните сортове като каберне - совиньон. По думите й годината още от самото начало е започнала лошо с ниски температури, заради които са загинали много от главните пъпки на лозите и това е довело до безплодни леторасти.

Влажната пролет е причината по време на цъфтежа зърната да не се оплодят равномерно, обясни научният сътрудник. Многото заболявания по лозите тази година са причинени отново от много влага, особено в началото на лятото, когато обилните валежи са причинили мана по самите гроздове и тя е предизвикала мумификация на грозда. Може да се каже, че има сортове, при които до две трети от гроздовете са мумифицирали, уточни Владимирова.

Най-много са пострадали белите сортове грозде, при червените сортове също има поражения, но те варират за различните райони. Добрата новина е, че това грозде, което е останало, благодарение на високите температури, е с много добро качество и показатели. Гроздето в региона е с високи захари и с ниски киселини, каза още Владимирова. Проблемът е, че самата реколта е на една трета от очакваните добиви, допълни Красимира Владимирова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.