1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Винена криза заплашва Русия

Винена криза заплашва Русия

 

За 5 години вносът на български вина в Русия е нараснал от 1 млн. до 45 млн. долара и стана първо перо в експортната листа на България. Прогнозираше се тази година вносът да надмине 50 млн. долара. Българските експортни фирми се оплакват, че на доста от митническите пунктове все още не е доставена и инсталирана техниката за Единната държавна автоматизирана система, която освен това е и неокончателно доработена. Цените в края на месец юни паднаха драстично заради принудителните разпродажби. Според прогнозите, от 1 юли виното драстично ще поскъпне. Винена криза удари руския пазар на алкохол, съобщават световните медии. Рафтовете на магазините и елитните ресторанти в Москва стоят празни, тъй като няма правилник за въвеждането на закон за акцизите, който трябва да влезе в сила от 1 юли. С новия закон се въвежда сложна маркировка за отчетност и произход на вносния алкохол, който се предлага на пазара. Нереализираната стока със стари акцизни марки става незаконна. Големите търговски вериги разпродават стоката си с 50-60 процента намаление, за да се отърват от нея.

Българските вносители на вино търпят сериозни загуби. През миналата година българските винари разшириха експорта си за Русия до 45 млн. долара, но  вносът е блокиран от март. Министерството на икономическото развитие и търговията на Русия предупреди, че законът повече няма да се отлага. Търговците и вносителите очакват да излезе правителствено постановление как да се процедира с продуктите със старата маркировка. Най-вероятно, те ще бъдат върнати в складовете на вносителите, където да се облепят с нови акцизни марки. Не е ясно кой ще заплати разходите за това, нито дали качеството на виното няма да се промени, след като бъде премествано от едно място на друго в жегите, коментират търговци.

За да се избегне хаосът, е взето решение наличната стока с нови маркировки да се продава до 29 декември. Това може да ограничи прогнозираните от експертите банкрути на 30-40% от търговците на едро, както и част от загубите, изчислявани за над 380 млн. долара.

Законът бе приет в края на декември и новите акцизни маркировки трябваше да се въведат на 1 януари. Чиновниците твърдят, че раздават новите марки от април, но вносителите казват, че първите са получени едва преди 3-4 седмици. Дори не били отпечатани всички от заявените досега 160 млн. маркировки.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.