1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. "Винпром Карнобат" гради изба на "Винария"

"Винпром Карнобат" гради изба на "Винария"

Ще станем център на винен туризъм, каза президентът на компанията Миню Стайков

 

Духът на традиционната българска винарска изба ще оживее на 16 февруари в Пловдивския панаир - върху площ от 110 кв. м "Винпром Карнобат" ще изгради истинска винарна, в която ще посреща гостите си на тазгодишната "Винария", съобщиха от дружеството. От компанията са решени да превърнат щанда в атракция за посетителите.

Гостите на "Винария" ще имат възможността да се разходят между дъбовите бъчви, пълни с ароматните напитки на "Винпром Карнобат", фасадата на старовремска къща и кътове за дегустации от дърво и камък. Като в старата изба на братя Минкови - едни от най-богатите и известни карнобатски винари в края на XIX век. Тук ще могат да се видят и грамотите за прочутия им пелин, донесъл първите награди на карнобатските майстори - сребърен медал от Първото земеделско и промишлено изложение в Пловдив`1892 г. и златен медал на Международния конгрес на виното в Брюксел две години по-късно.

Наследили ценния им опит и умения в създаването на качествени напитки, днешните майстори винари на "Винпром Карнобат" продължават да печелят световно признание - на Четвъртия международен конкурс за мускатови вина във Франция - Muskats du Monde` 2004, бялото вино на "Винпром Карнобат" CHATEAU KARNOBAT Muskat 2002 получи сребърен медал, казват от дружеството.

Благословени сме от традициите - при подготовката на терени за засаждане на нови лозя работници на "Винпром Карнобат" се натъкнаха на зидове от древна винарска изба и части от съдове и съоръжения за винопроизводство на територията на средновековната крепост "Маркели", казаха още от завода. Всъщност тези находки, датирани на повече от 500 години, подсказаха идеята да възпроизведем на "Винария" старата изба на Останките от крепостта ще бъдат реставрирани и включени в цялостен комплекс за винен туризъм. Така древните местни традиции в лозарството и винарството ще оживеят не само в щанда ни за изложението, но и ще пренесат в днешни дни значението на грандиозното средновековно укрепление край Карнобат като своеобразен "пазител на виното" - не само по времето на Първото българско царство. А историята на винопроизводството, запечатана в останките от миналото, ще превърне "Винпром Карнобат" и региона в една от най-атрактивните туристически дестинации, каза още Стайков./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.