1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. “Винпром Ямбол” държи 50% от износа на червени вина за Япония и Канада

“Винпром Ямбол” държи 50% от износа на червени вина за Япония и Канада

 

Около 50% от износа на български червени вина за Япония, Канада и някои държави от ЕС вече се реализира от фабриките на "Винпром Ямбол", съобщиха от дружеството.

През последните години то постепенно се утвърди като втория по големина износител в бранша у нас след "Домейн Бойар", като реализира сериозен експорт за Великобритания, Белгия, Холандия, Германия, Швеция, Финландия, Австрия, Франция, Дания и редица други страни от ЕС.

"Винпром Ямбол" включва два завода ­ в Ямбол и в Стралджа, въведени в експлоатация съответно през 1975 г. и 1965 г.
Характерно за производството в Ямбол е уникалното разположение на сградата и на лозовите масиви, от които се изкупува суровината за производството на вина и гроздови дестилати. Те се намират в долината на река Тунджа или в близост до нея, известна със специфичния си микроклимат ­ мека зима и средногорещо лято. Това позволява на гроздето да зрее по-равномерно и да се винифицира до висококачествени вина, като се получават много добри гроздови дестилати.

В периода 1975 ­ 1994 г. заводът произвеждаше висококачествени червени вина, които се реализираха в Швеция, Финландия, Белгия, Швейцария, Япония, Русия и България като наливни. Постепенно той се наложи като сериозен износител и до 1994 г. постигна 70 -75% от вноса на вина в скандинавските страни.

През същата година започна и първото производство на бутилирани вина, които също много бързо се наложиха на външния пазар.
През изминалите години "Винпром Ямбол" се утвърди и като един от четирите най-големи завода за производство и бутилиране на високоалкохолни напитки (ракии, мастика, водка, ментовка, бренди и ликьори).

Производството му включва едни от най-известните марки ракии ­ "Стралджанска мускатова", "Ямболска гроздова", "Отлежала царска мускатова", "Ямболска мускатова отлежала", както и виното "Каберне совиньон ­ царска резерва"./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.