Около 50% от износа на български червени вина за Япония, Канада и някои държави от ЕС вече се реализира от фабриките на "Винпром Ямбол", съобщиха от дружеството.
През последните години то постепенно се утвърди като втория по големина износител в бранша у нас след "Домейн Бойар", като реализира сериозен експорт за Великобритания, Белгия, Холандия, Германия, Швеция, Финландия, Австрия, Франция, Дания и редица други страни от ЕС.
"Винпром Ямбол" включва два завода в Ямбол и в Стралджа, въведени в експлоатация съответно през 1975 г. и 1965 г.
Характерно за производството в Ямбол е уникалното разположение на сградата и на лозовите масиви, от които се изкупува суровината за производството на вина и гроздови дестилати. Те се намират в долината на река Тунджа или в близост до нея, известна със специфичния си микроклимат мека зима и средногорещо лято. Това позволява на гроздето да зрее по-равномерно и да се винифицира до висококачествени вина, като се получават много добри гроздови дестилати.
В периода 1975 1994 г. заводът произвеждаше висококачествени червени вина, които се реализираха в Швеция, Финландия, Белгия, Швейцария, Япония, Русия и България като наливни. Постепенно той се наложи като сериозен износител и до 1994 г. постигна 70 -75% от вноса на вина в скандинавските страни.
През същата година започна и първото производство на бутилирани вина, които също много бързо се наложиха на външния пазар.
През изминалите години "Винпром Ямбол" се утвърди и като един от четирите най-големи завода за производство и бутилиране на високоалкохолни напитки (ракии, мастика, водка, ментовка, бренди и ликьори).
Производството му включва едни от най-известните марки ракии "Стралджанска мускатова", "Ямболска гроздова", "Отлежала царска мускатова", "Ямболска мускатова отлежала", както и виното "Каберне совиньон царска резерва"./monitor.bg