1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ядем нискокачествени сирена

Ядем нискокачествени сирена

Цената на истинското сирене, създадено по традиционна технология не трябва да пада под 5.50 лв. за кг

 

15 процента от предлаганото на пазара българско сирене отговаря на стандарта за бяло саламурено сирене. Останалите 85 на сто са различни видове суроватъчно сирене. Това заяви председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Фирмите, които произвеждат качествено бяло сирене го изнасят, тъй като разликата в цените е значителна. Асоциацията на млекопроизводителите в България е изготвила стандарти за българските млечни продукти - кисело мляко, бяло саламурено сирене, кашкавал, които са синхронизирани с ДВСК и до 1-2 месеца ще влязат в сила. Целта е да бъде защитена марката на оригиналните български продукти, но и да се спазват нужните критерии.

Производителите правят сиренето от мляко, но използват и суроватка, а мандрите не изчакват 40-дневния период на зреене. За производството на килограм качествено сирене са необходими 7 килограма прясно мляко, но повечето фирми използват 4.5. Ниската цена също е показател за качество, коментират от асоциацията. Реалната стойност на истинското саламурено сирене е 5.50 за кило, докато по магазините може да бъде намерено и по 2.80.

Търговците, които искат да имат етикет "бяло саламурено сирене" на стоката си, трябва да защити и съответните стандарти.  За останалите продукти ще се търси ново име,  може би "суроватъчно сирене", коментират още от асоциацията. Българските мандри очакват рекорден износ на млечни продукти в Европа. Според прогнозите, до края на декември ще бъдат експортирани 21 хил. тона. Такова количество сме изнесли през 1989 г. Въпреки това обаче гръцки и турски фирми са заели традиционните ни пазари в ЕС, каза още Димитър Зоров. Гърците купували българско сирене и го продавали навън с техни етикети и опаковки. 

 AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.