1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ярета по 3 лева са хит за Великден

Ярета по 3 лева са хит за Великден

Колят животните пред купувачите, за да няма измама

 

Наближат ли Великден и Гергьовден, народът започва да се облизва за агнешко. Много често обаче търговци пробутват шилешко, което няма нищо общо с крехките мръвки на сукалчетата.

"Все едно да те оженят за баба вместо за мома", шегуват се месарите. Всъщност "детската възраст" е до няколко месеца, а шилетата са техни батковци.

За да не стане грешка, си има чалъм, който е заимстван от арабския свят, обяснява старият колач Крум Берберов от пазарджишкото село Черногорово. Според него размерът на мъжките атрибути е най-доброто доказателство дали предлаганото животно е родено наскоро. Затова бай Крум предлага цели одрани агнета и ярета. Той продал само през последните дни 10 ярета и 5 агнета на мераклии от Пазарджик и Пловдив. Правел алъш-вериша в центъра на Черногорово, а после канел купувача вкъщи, където на двора одирал животното. Когато човекът дойде и иска направо току-що заклано агне, за да не се излъже, му показваме "топките", които са много по-дребни от тези на шилето, смее се бай Крум. Тази практика той заимствал от арабските майстори при гурбета си в Сирия. Там пред всеки дюкян за месо и карантия одраното животно висяло на вертикален тезгях заедно с атрибутите си.

Агнетата на живо тази година вървят по 4 лв., но до Великден сигурно ще скочат до 6 за килограм, сигурен е Берберов.
Затова много нашенци търсят ярета за празничната трапеза. Цената им е 3 лева за килограм, а почти не отстъпва по вкусови качества на агнешкото, твърдят търговци. Така купувачите вместо по 40 лева дават по 30 за 10-килограмово животно, което е напълно достатъчно за празника. Хората се снабдяват овреме, тъй като цената ще скочи поне с два лева навръх Великден, сигурни са стопаните. През миналата година живото ярешко достигна до 6 лева, а агнешкото до 7. За да върви алъш-веришът, някои търговци са склонни да разфасоват животното в дворовете си и да го дадат на купувача, като отделят месото от дреболиите, за да остане само готвенето. В същото време агнешкото в магазинната мрежа тръгна от 8,50 за килограм и се предвижда да стигне до 12 лева, казаха търговци от Пазарджик. Това е средно с 1,50 лв. по-скъпо от м. г. Агнешките комплекти, които стават за дроб-сарма, се продават от 4,50 до 5,50 лв. за килограм, и то само в магазините на собственици на кланици. Всеки касапин може да даде съвет как да се различат различните мръвки. Ярешкото е бяло-розово, а агнешкото е светложълто. На това месо от младо животно има жилки, които не могат да бъдат сбъркани с телешко, говеждо или свинско. Отделно се знае, че телешкото месо е по-яркочервено и личи крехкостта му дори когато животното е много едро. За свинското е ясно, че се разпознава по тлъстината между мръвките. Ако някой ви пробута кайма, тогава можете да я познаете само по вкуса и ако ви лъжат, ще трябва да разчитате на много добър дегустатор, категоричен е бай Крум от Черногорово. За него най-добрият начин е животното да се разфасова на момента. Тогава ценителите на крехкото месо за големия християнски празник виждат с очите си как касапинът одира животното, закачено на кука за долните крайници. Разфасова се най-напред кожата, а после по желание се отделя агнешката главичка. Едва тогава се махат дреболиите. Ред е на стопанката, която на село отделя чревцата и ги потапя в гасена вар, като ги обръща, за да се изчистят напълно. После ги вари и ги прибавя в тавата с другите органи. От тази смес се приготвя вкусната дроб-сарма. Отделно трупът може да се сложи във фурна и тава, а може да се върти и на шиш./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.