1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Започна изкупуването на липов цвят

Започна изкупуването на липов цвят

 

Стартира изкупуването на липов цвят в Монтана. Миналата година реализацията на билката е станала при цена от 4 лева за килограм. Сега очакванията са липовият цвят да не бъде по-евтин, но все още не се знае каква точно сума ще дават търговците. Експертите от ОКС-Монтана коментират, че берачите на билки биха могли да изкарат на ден по 8-10 лева. От липовия цвят се печелят и по 15, дори 20 лева дневно.

Тази година има пазар за повече видове билки и за по-големи количества. По 30 стотинки за килограм ще се купуват стръковете маточина, по 20 стотинки за килограм е мащерката. Тази година ще се изкупува и жълт кантарион, който през последните няколко години беше пренебрегнат. През цялата година ще се изкупуват и листа от коприва, листа от къпина също се приемат без ограничения.

Изкупвачите се снабдяват с позволителни от общините, държавните лесничейства и дивечовъдните станции. Те плащат задължителна такса от 2 до 20 стотинки за килограм в зависимост от вида на растението и коя част от него се използва.

Берачите са длъжни да се запознаят и да спазват правилата за събиране на билките, за да не бъдат унищожени естествените им находища. Има случаи да се секат цели липови дървета от мургави берачи в горите, за да ги обират по-лесно и пълно.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.