1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Започна проверка на млекопунктовете

Започна проверка на млекопунктовете

Според параметрите на проверката в добре оборудваните млекопунктове млякото трябва да се приема разделно - в зависимост от качеството си, което се установява чрез лабораторните анализи на място

 

Ветеринарните инспектори от РВМС-Монтана, започнаха проверка в областта на пунктовете за събиране на мляко и помещенията във фермите, където първоначално се съхранява суровината. Проверките се налагат във връзка с директивата на Европейския съюз за производство на качествено мляко. Ще бъдат проверени 183 пункта за изкупуване на мляко в Монтанско. Според параметрите на проверката в добре оборудваните млекопунктове млякото трябва да се приема разделно - в зависимост от качеството си, което се установява чрез лабораторните анализи на място. На практика това означава, че в добре оборудвания млекоизкупвателен пункт трябва да има поне две вани - за млякото с различни качествени параметри.

Предприятията от млекопреработвателната промишленост ще бъдат разделени в три категории, които ще бъдат в пряка зависимост от качеството на млякото, което преработват. Отделните качества трябва да се преработват на отделни технологични линии, а млякото с най-голям процент на микроорганизми ще се преработва във вид на бяло саламурено сирене, което е със срок на зреене над 60 дни.

Завършилото неотдавна преброяване на млекопроизводителите в Монтанско доказва, че в областта се отглеждат 8500 крави. За 2005 год. за производство на качествено мляко ДФ "Земеделие"- Монтана, е изплатил 341 292 лева на 305 млекопроизводители от областта. Тенденцията обаче е за увеличаване броя на животните във фермите, надоя и качеството на млякото.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.