1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Живи прасета се продават на черно

Живи прасета се продават на черно

Свиневъдите са категорични, че министерското разпореждане се отнася до тях.

 

Живи прасета се търгуваха на пазара в Благоевград. Скотовъдци и купувачи спокойно се пазаряха за цената на свинете на пазара в Благоевград, въпреки заповедта на министър Нихат Кабил за забрана на търговията със свине.

Свиневъдите са категорични, че министерското разпореждане се отнася до тях. "Това важи само за прекупвачите. Те нямат право да купуват оттук и да пренасят животните в други райони на страната", обясняват те.

Въпреки това, на тържището пристигна ветеринарният лекар, д-р Иван Пешев, който отново предупреди свиневъдите, че нямат право да докарват стоката си, тъй като има реална опасност от разпространяване на чума по животните. Ветеринарят се закани, че с пристигането на министерската заповед в службата в Благоевград започват масови проверки на експерти и полицаи по тържищата в региона. На всеки нарушител ще се налагат глоби, а може и животните им да се конфискуват. Д-р Иван Пешев обясни на животновъдите, че това са изисквания на Европейския съюз, с които страната ни трябва да се съобрази. Опасността от чума съществува, защото от 1 септември не сме ваксинирали свинете, допълни той. Според него целта на Евросъюза е животновъдните стопанства у нас да се окрупнят и продажбата на животни да става от самите тях. "Така ще има по-строг и качествен контрол на стоката. Това ще намали опасността от болести", каза още д-р Пешев.

Той сподели, че засега няма проблем с търговията на кокошки, защото до момента няма открити мъртви птици на територията на общината. Въпреки това, птицепроизводителите споделят, че купувачите за тяхната стока намаляват поради заради слуховете за птичи грип у нас.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.