1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Китайски мед залива пазара, твърдят пчелари

Китайски мед залива пазара, твърдят пчелари

От Националния пчеларски съюз посочиха нуждата от въвеждане на етикети, които да сертифицират истинските пчелни продукти

Китайски мед залива българския пазар, докато 20% от пчелните семейства в България са загинали през миналата година, съобщават от Националния браншови пчеларски съюз. От организацията алармират, че азиатският мед може да предизвика сериозни алергии, тъй като е наситен с полени, към които балканският организъм не е привикнал. От друга страна пчеларите обявиха, че състоянието на този отрасъл в България през последните години се намира в изключително тежко състояние, поради липсата на субсидии.

Масовото измиране на пчели за последните години може да доведе освен до екологичен дисбаланс, но и до сериозни проблеми в земеделския отрасъл. От Националния пчеларски браншови съюз посочиха, че през 2010-а 20% от пчелните семейства са загинали, а общо 32% от пчелите вече са унищожени.

„Този отрасъл не е субсидиран, не е дотиран и пчеларството се намира в изключително тежко състояние. Спадът на броя на пчелните семейства е главозамайващ. Над 10 000 пчелни семейства са умрели от глад. Над 10 000 пчелни семейства изчезват от заразни и незаразни заболявания. Над 10 000 пчелни семейства изчезват в България от отравяния. Пчеларството е в основата на цялото земеделие. Без пчели няма опрашване, няма добиви, да помислим дали предизборните обещания на партия ГЕРБ, че земеделието е приоритетно. Силно се съмнявам във всичко това“, каза председателят на съюза Пламен Иванов.

От Националния пчеларски съюз посочиха нуждата от въвеждане на етикети, които да сертифицират истинските пчелни продукти, както и да ги разграничат от вносните. Пчеларите настояха още държавата да дотира и субсидира бранша, ако не иска той да изчезне изцяло.

 

Етикети мед, пазар, пчелари
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.