1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Мария Габриел: Намерението на ЕК за забрана на вредни за пчелите инсектициди допринася за решаване на въпроса с измирането им

Мария Габриел: Намерението на ЕК за забрана на вредни за пчелите инсектициди допринася за решаване на въпроса с измирането им

Предложението за забрана на химичните вещества и препарати се очаква да бъде представено официално до няколко седмици

Говорителят на Европейска комисия по въпросите на здравеопазването съобщи, че Комисията смята да предложи на страните членки въвеждането на двегодишна забрана за използването на три неоникотиноидни пестицида, които се свързват с измирането на пчелите. Предложението за забрана на химичните вещества и препарати се очаква да бъде представено официално до няколко седмици.

Българският евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел, която повече от  две години работи активно по проблемите на пчеларския сектор в ЕС, приветства намерението на Комисията и заяви, че то видимо допринася за решаване на въпроса с измирането на пчелите.

Мария Габриел привлече вниманието на Европейска комисия към вредните за пчелите инсектициди още през май 2012 г., когато отправи въпрос относно неправомерното пръскане на селскостопанската продукция с отровни препарати, допринасящи за тяхната смъртност. Тогава Комисията увери евродепутата, че е започнала пълен преглед на неоникотиноидните инсектициди и ще вземе решение по въпроса след окончателното приключване на прегледа.

На 30 януари българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ подписа отворено писмо до комисаря по здравеопазване Тонио Борг, с което 86 евродепутати настояват за прилагане на принципа на предпазливостта чрез пълна забрана за използването на неоникотиноидните инсектициди имидаклоприд, тиаметоксам и клотианидин.

„Пчелите имат изключително важно значение за запазване на биоразнообразието. 84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа са зависими от пчелното опрашване. Най-сериозният проблем пред европейското пчеларство е свързан със загубата на пчелни семейства. До голяма степен това е свързано с неправомерното пръскане с некачествени и силно отровни препарати на селскостопанските култури и овошките. Време е наистина да действаме решително за справянето със ситуацията”, коментира Мария Габриел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.