1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. По консумация на мед сме последни в Европа

По консумация на мед сме последни в Европа

Снимка:

Българинът яде не повече от 250 гр мед годишно

Българинът яде не повече от 250 гр мед годишно. Въпреки че сме страна с традициии в пчеларството, по консумация сме последни в Европа, съобщи председателят на Областния пчеларски съюз в Бургас Ботьо Ботев. За сравнение, в Германия консумацията на мед е около 6 кг годишно на човек. „Винаги съм казвал,  че е по-добре да се дават пари за мед, а не за лекарства.

"Това отношение трябва да се възпитава”, допълни Ботьо Ботев. Пчеларите посрещнаха професионалния си празник с редица проблеми. От бранша отчитат, че секторът им остава пренебрегнат за сметка на земеделието, например, пише gramofona.com.

„Субсидиите отиват в земеделието. За нас се отпускат някакви средства, но те са ограничени. Разбрахме, че и Европейският съюз е отказал финансиране”, коментира Станчо Жабов от Средец.

Пестицидите остават основен проблем за пчеларите. Друг проблем се оказват и ГМО културите. Въпреки че там не са правени сериозни проучвания, пчеларите забелязват, че тези култури влияят негативно на пчелните семейства. Антените на GSM операторите пък обърквали пчелите и често те не можели да се върнат по кошерите си. Някои от тях се губели, а много често, когато едно пчелно семейство осиротее, напролет го напада друго и го унищожава.

През 2013 год. за първи път производителите на мед от Бургаска област не са успели да изнесат своя продукция зад граница. Причината е във високата смъртност на пчелите. По данни на Областния съюз около 70% от пчелните семейства са били унищожени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.