1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. В АГРОФОРУМ тази седмица: Как да се реши проблемът с измирането на пчелите след пръскане с ПРЗ

В АГРОФОРУМ тази седмица: Как да се реши проблемът с измирането на пчелите след пръскане с ПРЗ

И още: Премиера на английска агротехника и успешен бизнес с етеричномаслени култури

По традиция във всяко издание на предаването АГРОФОРУМ ви запознаваме с мерките по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). И тази седмица ще стане дума за една от тях – 311-та за разнообразяване с неземеделски дейности. Всъщност, ние вече сме ви представяли, срещали сме ви с бенефициенти, които са разказвали как са се възползвали от възможността да инвестират в нещо различно от традиционния за селските райони поминък – земеделието. Но в новото предаване ще получите по-подробна информация за мярката от експертите от МЗХ и ДФЗ. Ако и вие сте сред онези, които проявяват интерес към нея, гледайте предаването, защото срокът, в който ще се приемат документи, наближава – той започва от 9-ти ноември и ще продължи един месец. Така че време за губене няма!

 Навярно сте се убедили, че винаги се стремим да ви зареждаме не само с интересна, но и с достатъчно полезна и практична информация в областта на земеделието, а и винаги да сме първи в поднасянето на агроновините. Ето защо, и в предаването тази седмица ще видите репортаж за премиерата на английски трактори и челни товарачи, с което да ви помогнем в избора на нова техника – а точно тя, както неведнъж сме подчертавали (пък вие и бездруго си го знаете), е сред най-важните условия, за да бъде земеделското производство наистина ефективно и печелившо. Новите машини могат да се похвалят не само с модерна визия – те са с подобрени характеристики, за да могат фермерите да разчитат на повишена мощност и по-ниски разходи. Вижте репортажа, който сме ви подготвили в предаването и сами ще се убедите в това!

Имате обаче още куп причини да не пропускате предаването АГРОФОРУМ. Една от тях е и тази – в новото издание ви очаква още един репортаж, в който ще ви представим успешния бизнес на братята Димитър и Методи Стефанови. Ще ви покажем какъв е пътят на етеричните масла до световните козметични и парфюмерийни компании. И за пореден път ще се убедите, че славата на нашата страна, която ѝ носи „българската роза“, е съвсем заслужена.

И накрая – не за първи път ще засегнем наболелия проблем с измирането на пчелите. Ако редовно сте следили досега предаванията ни, знаете, че у нас, за щастие, страшният и мистериозен феномен, получил зловещото наименование „синдром на празния кошер“, все още не се наблюдава според учените, но въпреки това, и тук медоносните насекоми измират в обезпокоителни мащаби – и то поради нелепи причини, като недостатъчните грижи на пчеларите или поради безразсъдството на фермерите, които пръскат с препарати за растителна защита. Вярно е, че всеки производител, който отглежда земеделски култури, трябва да вземе мерки, за да ги опази от вредители, но когато с действията си вреди на другите, това вече е не просто проблем, но и подлежи на санкции. Затова в АГРОФОРУМ ще научите какви са последствията за стопаните, позволили си да нарушат законовите разпоредби и как могат да бъдат предотвратени подобни инциденти, за да бъде ограничено измирането на пчелите, оттам и загубите не само за пчеларите, но за всички нас. Защото знаете – изчезнат ли малките жълто-кафяви труженички, всичко, което те вършат безплатно, ще ни струва милиони.

Видео анонс на предаването може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ" може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.