1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес отбелязваме Европейския ден на потребителя

Днес отбелязваме Европейския ден на потребителя

Снимка:

ЕК организира мащабно събитие у нас с акцент върху новите правила за етикетите на храните

Във връзка с политиката на ЕС за защита на потребителите и Европейския ден на потребителя 15 март 2012 г., Европейската комисия организира мащабно събитие, посветено на правата на потребителите, в което да се включат широката публика български граждани. По-специално ще бъде акцентирано върху новите правила за етикетите на храните, както и тези за мобилните оператори, правата на пътниците на автобусен и железопътен транспорт, банковите и финансови услуги. Ще бъде представена и актуализирана публикация по темите.

Събитието, което се организира в тясно сътрудничество с асоциация "Активни потребители", ще започне на 15 март в 12.00 ч. в МОЛ "Сердика", бул. Ситняково 48, гр. София. То ще бъде открито от г-жа Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, г-жа Жулиета Хубенова, заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, и д-р Венцеслава Тасева - заместник - изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) .

След официалното откриване е предвиден прес пойнт за медиите. Той ще бъде последван от игри и викторини за малки и големи, в които се предвиждат символични награди за победителите. Експерти по потребителски въпроси от Европейския потребителски център и асоциация "Активни потребители" ще отговарят на поставени от гражданите запитвания и казуси в специално обособена "приемна за потребители".

Потребител е физическо или юридическо лице, което използва за собствени нужди, дадени стоки или услуги.

В икономически контекст, потребителят се характеризира със способността си да избира измежду предлаганите конкурентни стоки и услуги. По отношение на микроикономиката, той е определен като физическо лице, което извън рамките на своята търговия, дейност и професия, сключва договор с даден снабдител.

В юридически контекст, потребител е личност, защитена от закона на потребителите, която предлага или приема оферти, които задоволяват личните ѝ потребности, без комерсиална цел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.