1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес в САЩ се чества Националният празник на хот-дога

Днес в САЩ се чества Националният празник на хот-дога

Официално празникът е създаден от Търговската камара на страната през 1957 г.

На днешния ден, 18 юли, в САЩ се чества Националният празник на хот-дога. Официално празникът е създаден от Търговската камара на САЩ през 1957 г. и е посветен на традиционното американско ястие - сандвич с колбас и подправки, предаде КРОСС.

Хот-дог (на английски: hot dog - буквално кренвирш или горещо куче) е вид сандвич с кренвирш или варена наденица. Традиционно се продава с пълнеж от лютеница и горчица, нo може да се добавят още кетчуп, пресни или мариновани зеленчуци, кашкавал, бекон и подправки.

Въпреки че хот-догът е типичeн американски сандвич, корените му са в Германия. Немците доказват в специално изследване, че първите подобни на хот-дог закуски се правят в Германия през 1487 година (пет години преди откриването на Америка). В началото на XIX век немските емигранти в Америка пренасят и технологията за производство на този сандвич. Произходът на самото наименование е неизвестен. Може би идва от една от рекламите в САЩ, където в снимките е използван дакел, давайки името на сандвичите.

Най-големият хот-дог в света, с дължина 203.8 метра и с тегло 265 паунда, е направен в Парагвай през 2011 г. Постижението е записано в Книгата на рекордите на Гинес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.