1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Над 6000 гости чака Широка лъка за кукерския фестивал “Песпонеделник”

Над 6000 гости чака Широка лъка за кукерския фестивал “Песпонеделник”

Местната група е от 24 маскирани мъже, като най-малкият сред тях е второкласник

Повече от 6000 гости чакат жителите на Широка лъка за традиционния кукерски фестивал “Песпонеделник”, който ще се проведе на 6 март в селото. Тази година празникът съвпада с почивните дни по случай националния празник 3 март и затова може да дойдат и още повече хора.

Заради съвпадението на “Песпонеделник” със Сирни заговезни, част от обичайните състави няма да вземат участие тази година. Въпреки това в шествието ще участват 8 групи на кукери от Широка лъка, Жабокрът, Голямо Бучино, Варвара, Симитли, Петково, Орехово и Долен. Местната група е от 24 маскирани мъже, като най-малкият сред тях е второкласник.

Доста преди празника легловата база в хотелите в Широка лъка и съседните села Гела и Солища вече е заета, като само в селото-домакин са запълнени всички 350 легла на хотелите и къщите за гости. На фестивала се очаква да присъстват белгийският посланик Негово превъзходителство Марк Михелсен, със съпругата си, областният управител, кметът на община Смолян и др. По време на самото шествие движението по главния път Широка лъка - Девин ще бъде затворено и в двете посоки от 11.00 до 12.30 часа.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.