1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Най-доброто вино за 2009-та избират на празник в Асеновград

Най-доброто вино за 2009-та избират на празник в Асеновград

Отличените в различните категории ще си поделят награден фонд от 430 лева

Потомствени винари от Асеновград и Родопската яка ще мерят "градуси и аромати" тази вечер в традиционния конкурс за "Най-добро домашно вино", реколта 2009 година, съобщава БТА. В 18-то издание на конкурса ще участват 41 винари. Проявата е по инициатива на бившия кмет на Асеновград доц. Симеон Тодоринов.

Победителят ще бъде определен на днешния празник на виното от дегустационна комисия, с председател проф. Марин Маринов. Отличените в различните категории ще си поделят награден фонд от 430 лева, а най-добрият винар ще си тръгне с 60-литрово буре. Спонсори на конкурса са приготвили бурета и за своите фаворити, публиката също ще награди един от участниците. В журито са включени специалисти от Национален институт за изследване и контрол на вина и спиртни напитки - София, Университет по хранителни технологии - Пловдив, Изпълнителна агенция по лозата и виното - София и "Винзавод" АД - Асеновград.

В конкурса всяка година има по нещо за първи път. Тази година за първи път баща и син ще се състезават на финала - това са асеновградският отец Данчо и синът му Стелян Георгиев. Първият залага на мерло и каберене, а синът му опонира с традиционния асеновградски мавруд. И този сорт е хитът на конкурса, след като половината от финалните вина са маврудови. Сред финалистите има една дама - Веселина Гуцева, която миналата година получи една от наградите и с което женското участие в конкурса вече става традиция.

Започнал като чисто асеновградски днес в конкурса участват винари от не по-малко известни с вината си населени места от Родопската яка като Перущица, Брестовица, Брестник, Белащица, Крумово. Палитрата на вината е в рамките на прочутите за региона сортове грозде Мавруд, Мерло и Каберне Совиньон.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.