1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Отбелязваме 126-годишнината от Съединението на България

Отбелязваме 126-годишнината от Съединението на България

Снимка:

Кулминацията на тържествата ще се състои в Пловдив

Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

Кулминацията на тържествата ще се състои в Пловдив, където на този ден през 1885-а година войски начело с Данаил Николаев и четата на Чардафон Велики влизат в града, завземат конака и арестуват губернатора Гаврил Кръстевич. Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България. Тържествените прояви ще започнат с тържествена заря-проверка в присъствието на президента Георги Първанов, върховен главнокомандващ на Българската армия.  В 9,30 часа ще се проведе молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралния храм „Св. Богородица”.

В София Столична община организира честване на празника пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг на бул. „Васил Левски” № 81. В програмата ще участват мъжки хор „Света София” и хор „Гусла”, с диригент акад. Валентин Бобевски. От паметника на Незнайния войн пък ще тръгне шествие, инициирано от Общонародно сдружение „Мати Болгария”, което ще продължи до Борисовата градина, като движението ще се спира и възстановява поетапно.

Във Велико Търново с военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме. По централната улица в тържествен марш ще премине представителна част от Националния военен университет "Васил Левски".

От 18,30 ч. на площада пред Община Стара Загора ще бъде организиран празничен концерт на Ансамбъл „Загоре”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.