1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. С богата програма гражданите и гостите на Шабла почетоха Гергьовден

С богата програма гражданите и гостите на Шабла почетоха Гергьовден

За празника бяха организирани и състезания за доене на кози и стригане на овце

С богата програма и печени агнета гражданите и гостите на Шабла почетоха деня на Свети Георги Победоносец - 6 май. Празникът се осъществи като съвместна иницатива между община Шабла и именници от региона. Кметът на града проф. Райна Бърдарева поздрави всички над 240 именници с празника им, а те си напаравиха обща снимка и засадиха дърво, предаде Дарик радио.

За празника бяха организирани конкурс за гергьовски обреден хляб, както и състезания за доене на кози и стригане на овце. Надпреварата за гергьовски обреден хляб спечели читалище „Изгрев 1936” от село Тюленово. Изложено беше и домашно сирене от Шабла и селата Черноморци, Езерец, Горун.

Състезанието за доене на кози спечели д-р Росица Йорданова, следвана от Милко Младенов, а третото място си поделиха Николай Ников и Вълчо Иванов от Крапец.

В стригането на овце с ножици победи Спас Спасов от село Горун, на второ място се класира Вълчо Иванов, трети стана Милко Младенов. При машинното стригане спечели многократният републикански шампион Атанас Бойчев от Божаново, следван от Петър Баджаков, Ивелин Иванов и Петър Стоянов.

Пред събралите се на празника хора беше представена изложба на снимки и предмети, показващи историята на животновъдството в Шабла и района.

Присъстващите имаха възможност да се претеглят на кантар, за да разберат пълна или празна ще е годината им. В програмата се включи и ансамбъл „Добруджа” с ръководител Стоян Господинов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.