1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 7 милиарда и половина евро ще предостави Европейският съюз през следващите седем години за подпомагане на въглищните региони

7 милиарда и половина евро ще предостави Европейският съюз през следващите седем години за подпомагане на въглищните региони

Това се казва във все още неофициален проект на Комисията

В Брюксел замислят така наречен "Фонд за справедлива промяна", който да подкрепя всички държави членки. Проектът ще бъде представен във вторник, а след това започва законодателната фаза.

Предвижда се средствата от европейския бюджет да са в размер на 7 милиарда и 500 милиона евро за 7 години. Тъй като това е крайно недостатъчно, Комисията смята да прехвърли пари от някои други структурни и социални фондове. Освен това страните, които ще получават финансова подкрепа, трябва да я допълнят от собствената си хазна. По този начин общата генерирана сума може да достигне между 30 и 50 милиарда евро.

Фондът е първият законодателен проект в рамките на амбициозната програма "Зелена сделка". Целта му е да смекчи отказа от въгледобива в 108 европейски региона с общо 237 хиляди работни места.

При представянето на своята "Зелена сделка" през декември Урсула фон дер Лайен посочи сумата от минимум 100 милиарда евро, които ще са необходими за нейното осъществяване. Освен сега стартиращият "Фонд за справедлива промяна" ще има още два стълба за финансиране, които да мобилизират частни инвестиции чрез изгодни кредити от Европейската инвестиционна банка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.