1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Анализи ще определят какво е житото

Анализи ще определят какво е житото

Дъждовете не са нанесли сериозни поражения на пшеничените посеви в Монтанско. Жътвата продължава с добри темпове

 

Явно и тази година ще бъде от мизерните при очертаващия се добив от есенниците около 300 кг от декар при добрите посеви при нас, коментира тези дни председателят на Областния съюз на фермерите Никола Горанов.

Прогнозите са, че за поредна година ечемикът ще бъде по-скъп от житото за хляб и много от земеделските производители да си правят добре сметките за лятото и есента и да проучват добре кога да продават. Защото през миналогодишната жътва пренебрегнаха цената от 220 лева за тон, а след това стигнаха до дилемата да продават житото си по 140 лева за тон, или да си го държат на склад за по-добри времена. Сега, когато търговците и преработвателите все още "вървят след комбайните", е времето да се мисли за пазара. Да се прецени кой е сериозен купувач и износител. Другата страна е стопаните да се надяват, че някой друг ще мисли и ще решава техните проблеми. Такъв обаче засега просто няма. Държавната интервенция на пазара на зърно ще бъде толкова минимална, че няма да окаже никакво влияние на пазара, а от нея ще се възползват малцина производители. Няма я все още и държавната агенция за интервенция на пазара, която да изкупува зърно, за да балансира цената му така, че производителите да печелят.

Експертите коментират, че резервът съхранява минимални количества зърно и затова от него почти нищо не зависи за вдигане на цената на житото.

Някои брокери твърдят, че заради наводненията в много региони на България, цената ще се вдигне от страх у търговците и преработвателите да не останат без качествена суровина. Но едва ли, контрират други. Климатичните явления през юли обаче опровергават последните. Мнозина производители от Русенско, Силистренско и Търговищко изказаха истината за състоянието на житните посеви, което е повече от тревожно - реколтата по значителна част от нивите е унищожена от проливните дъждове, при тези, които не са полегнали, класовете започват да почерняват и качеството на зърното се срива, дори не е сигурно дали ще стане и за фураж. При това положение е съвсем ясно, че производителите няма да могат да си върнат направените разходи по отглеждането на пшеницата досега. Изказаха се мнения, че държавата трябва да помогне, но това ще се разбере в бъдещето. От друга страна предварителната информация е, че и тази година Черноморският регион очаква значителни количества хлебна пшеница с добро качество. А дали и там дъждовете няма да изиграят своята роля ще се знае скоро. Така че още отсега трябва да се мисли за реализацията. Оптимистична картина имаше и у нас по отношение на хлебното зърно, за съжаление тя вече далеч не е същата. В Монтанско обаче засега качеството се държи./mont-press.com

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.