1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Аржентина увеличи производството и експорта на пшеница

Аржентина увеличи производството и експорта на пшеница

Местните износители вече са договорили експорта на 2,3 млн. тона

Според прогнози на експерти от американския департамент по земеделие, през 2014/15 година реколтата от пшеница в Аржентина ще достигне 12,5 млн. тона. В текущия сезон, който започна през декември 2013 година, местните фермери прибраха 10,5 млн. тона пшеница.

За сравнение в предходната стопанска година общите добиви възлизаха на 12,9 млн. тона. Влияние върху качеството и количеството на пшеницата може да окаже климатичния феномен „Ел Ниньо“, който вероятно ще се прояви през есенните месеци. Земеделските стопани в страната продължават да настояват, че негативно влияние върхо производството оказва експортната политика на правителството. За да предотврати дефицит на зърно на вътешния пазар, правителството е въвело квотен принцип на износа. През тази стопанска година аржентинското правителство одобри за износ 1,5 млн. тона пшеница. Тази квота вече е напълно изчерпана.

Местните износители вече са договорили експорта на 2,3 млн. тона пшеница до края на годината с надеждата, че правителството ще разшири квотата за износ. По оценки на USDA през текущата кампания Аржентина може да изнесе до 2,5 млн. тона пшеница. През 2014/15 година експортният потенциал на страната може да се увеличи до 6,5 млн. тона. Основен пазар за аржентинската пшеница е съседна Бразилия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.