1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. България ще издига ограждения по границата с Турция като мярка срещу шапа

България ще издига ограждения по границата с Турция като мярка срещу шапа

Това обяви в парламента министърът на земеделието Мирослав Найденов

България ще издига заграждения на границата с Турция срещу свободно преминаване на животни от южната ни съседка. Това обяви в парламента министърът на земеделието Мирослав Найденов. Той информира депутатите за мерките, които правителството предприема срещу разпространението на шап по животните в Бургаския регион, както и за обезщетението на пострадалите животновъди, които са унищожили животни или са принудени да ги гледат затворени.

Найденов обясни, че загражденията няма да бъдат възстановяване на граничния кльон, а такива, каквито има в ловните стопанства. Той изрази надежда, че такива ще бъдат предприети и от турската страна.

Според Найденов заболяването идва от турска територия и ако не се предприемат адекватни мерки, ще бъдем подложени на постоянен риск.

Найденов каза пред журналисти, че на 5 март ветеринарният комитет на Европейската комисия ще обсъди ситуацията с разпространението в България. Там ще бъде поставен и въпросът дали Еврокомисията не може да окаже по-голяма финансова помощ на страната ни. Ще поискаме преразглеждане на мерките, които бяха гласувани заради първото огнище на болестта, както и да бъде разширен обхватът на компенсиране от страна на ЕК, коментира той.

Не е възможна ваксинация срещу шап, каза обаче днес Найденов. Той обясни, че това ще доведе до други последствия, като например забрана на износ на наша продукция, а и независимо от ваксинацията пак животните в засегнатите райони трябва да бъдат унищожени. Ще използваме само разписаните процедури - унищожаване, дезинфекция и карантина, посочи министърът.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.