1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българският сусам е по-качествен и високодобивен от вносния

Българският сусам е по-качествен и високодобивен от вносния

Семената му са със значително по-мек и хармоничен вкус

Българският сусам е високодобивен и по-качествен от вносния - семената му са със значително по-мек и хармоничен вкус, в сравнение с този, който влиза у нас от Индия и Арабския свят. Предимствата му се обуславят както от сортовите характеристики, така и от природно-климатичните условия у нас.

Три уникални сорта български сусам са създадени през последните години в Института по растителни генетични ресурси “К. Малков” в Садово, съобщи  гл. ас. д-р Станислав Стаматов - специалист по маслодайната култура. По думите на учения, едно от най-важните предимства на нашата селекция, от агрономична гледна точка е, че кутийките със семена са устойчиви на разцепване. Причината е, че архитектурата на плодните кутийки има плацента, която задържа семената. Това ги прави подходящи за механизирано прибиране. Днес 99% от сусама, който се отглежда по света се прибира ръчно, защото кутийките се разпукват при узряване и семената опадват на полето.

Последните два сорта сусам, признати през 2009 г. от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, са „Виктория” и „София”. „София” е най-високодобивният - реколтата достига до 300 кг от дка. „Виктория” и „Милена” дават добиви около 150 – 200 кг от дка. По данни на ФАО, добивът на сусам, в страните традиционни производителки  от сортовете, които се прибират ръчно, са средно около 67 кг от дка. Институтът в Садово поддържа общо шест сорта от културата.

Сусамът е познат като най-старото маслодайно растение, чиито семена се използват за храна от човека. В азиатската и индийската кухня отдават огромно значение на сусама за запазване на здравето и дълголетието. Като суровина се използва за производството на сусамов тахан, сусамова халва, сусамово масло, сусамки или за поръсване на питки, гевреци и козунаци. Сусамовите продукти представляват висококалорична и диетична храна. Семената на българските сортове сусам съдържат от 52 до 55% мазнини, 18-27% протеин и 18-20% въглехидрати. По тези показатели те превъзхождат значително вносният сусам. Сусамовото масло се използва в кулинарията, козметиката и медицината, а тахана като здравословна храна и лекарство при анемично болни, болни със стомашна язва и колити. Успешно се прилага за възтановяване след счупвания на кости и като профилактика на остеопорозата заради високото си съдържание на лесноусвоим от организма калций.

Сусамът е изключително подходящ за отглеждане при променящите се условия на климата, изтъкна гл. ас. д-р Стаматов. Приспособява се успешно към условията на околната среда, развива се и дава отлична реколта в сухи райони, благодарение на дълбоко проникващата си коренова система. Устойчив е на високите въздушни температури, в сравнение другите полски култури. Показва висока толерантност към болести, неприятели и към почви с високо рН.

Маслодайното растение има и редица икономически предимства, които го правят атрактивно за отглеждане. То може да се засее на мястото на провалени полски посеви - чрез него фермерите да компенсират загубите. Отглеждането и прибирането на реколтата не изисква специализирана техника - извършва се със същото оборудване, което се ползва при останалите полски култури. Сусамът предлага и висока възвращаемост на вложените средства, обясни в заключение гл. ас. д-р Стаматов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.