1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българското агнешко месо се измества от вносно от Румъния и Индонезия

Българското агнешко месо се измества от вносно от Румъния и Индонезия

Снимка:

Броят на овцете в Добруджа е намалял над десет пъти

По стара българска традиция на Гергьовден се отбелязва празникът на овцевъдите. Затънали в проблеми, българските животновъди все по-често ликвидират стадата си. Тези, които продължават, го правят за сметка на растениевъдството. Защото всички са единодушни – от животновъдство в България не се печели. Овцевъдството не прави изключение.

Кирил Жендов от добричкото село Лозенец отглежда 229 овце. Оборите му са разположени върху част от бивш овцекомплекс край селото, който е побирал 3000 овце. Общо 4500 глави са се отглеждали само преди десетилетия в село Лозенец. Сега броят на животните е десет пъти по-малък.

Подобна е картината в цялата страна. Цената на млякото от 1,40 лв. за литър също не удовлетворява овцевъдите. Пазар няма и за вълната от овцете. По думите на животновъда тя се търгува от 80 стотинки до 1,20 лв. за килограм. С тези пари не може да се плати труда на стригача. Десетилетия назад страната ни е била фактор в търговията на овце, докато в момента ние сме само потребители.

Основната посока на износ на български агнета е била арабския свят. Сега у нас вече се внася месо както от съседна Румъния, така и от далечна Индонезия. Цените на вносната продукция подбиват цените на родната. Въпросът за качеството на вносното месо, което консумираме, въобще не подлежи на обсъждане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.