1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Биологично чистите храни са малко по-скъпи, но за сметка на това са много по-желани

Биологично чистите храни са малко по-скъпи, но за сметка на това са много по-желани

 

Биологично чистите храни са храни, които са приготвени по един традиционен начин, без използване на химични торове, без използване на антибиотици и други технологии. Производителите на екологични стоки трябва да ги сертифицират и на етикетите на стоките да бъде обозначено. Това каза Богомил Николов, изпълнителен директор на Българската национална асоциация на потребителите. Той обясни, че на етикета трябва да пише - "биологичен продукт" или "екологичен продукт", съответно "био" или "еко", както и номера на сертификата и организацията, която го е издала. По думите на изпълнителния директор на Българската национална асоциация на потребителите биологичните храни са малко по-скъпи, но за сметка на това са много по-желани от хората. "Искаме да ограничим безразборното използване на тези етикети, за да не се обезсърчават потребителите, които реално произвеждат екологична храна, а също и да се защитят самите потребители на такива храни", добави Богомил Николов. Той поясни, че от асоциацията ще се изпратят писма до всички производители, които злоупотребяват с етикетите за "био" и "еко" храни./focus-news.net

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.