1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Богата черешова реколта в Родопите

Богата черешова реколта в Родопите

Българските изкупвачи дават средно между 80 ст. и 1,50 лв./кг

Въпреки опасенията от дефицит на череши заради проливните дъждове и градушките, реколтата тази година е богата, а изкупните цени са отлични. Това разказаха производители от Родопската яка, където отглеждането на череши, заедно с гроздето, е традиционен поминък, предаде БТА.

"Някои сортове бяха директно засегнати и се получи напукване и гниене. Който закъсня да обере, пострада много, сортът Бигаро Бюрла изгни. Гниене имаше и при сортовете Съмбърс и Кордия", казва бившият директор на Овощарския институт в Пловдив проф. Аргир Живондов.

Върху пазара влияе голямото търсене на череши за износ за Румъния и Русия. Търговци разказват, че изкупените от българските борси череши в тези страни се продават на тройно по-високи цени, посочва производителят от село Трилистник, община Марица - Красимир Кумчев, производител от село Трилистник, община Марица, който продава продукцията си в големите търговски вериги.

В началото румънците започнали кампанията при изкупни цени от 5 лв./кг, тъй като ранните сортове при тях започват да зреят по-късно. Сега, в разгара на кампанията, когато масово се бере сортът Ван, румънците дават 2,70-3 лв./кг и продължават да изкупуват, макар и с по-слаби темпове, тъй като там вече също има достатъчни количества череши за свежа консумация, казва проф. Живондов.

Българските изкупвачи дават средно между 80 ст. и 1,50 лв./кг. Производителите се надяват с отминаването на пика на кампанията цените отново да се вдигнат. Въпреки това повечето от тях са доволни, защото от години не са продавали продукцията си на толкова високи ставки.

Заради обилната реколта, проблем с недостига на работна ръка имат и повечето производители в Пловдивско. Надниците на берачите тази година стигат 25-30 лева на ден и стопаните наемат цели бригади от съседните общини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.