1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Димитър Греков: България има сериозен потенциал за развитие на биоземеделието

Димитър Греков: България има сериозен потенциал за развитие на биоземеделието

Снимка:

В Европа все повече се търсят биопродукти

Съвместните акции на НАП, БАБХ и МВР трябва да бъдат целогодишни, за да се осъществи контрол върху вносната продукция, заяви пред TV 7 министър Греков.

Като важен приоритет министърът определи защитата на родното производство: „Има начини за стимулиране на нашите производители“ допълни той. Някой от мерките, които са залегнали са създаване на борси в по-големите градове за родните производители, където ще могат да пласират своята стока. Те трябва да бъдат регистрирани и да представят необходимите сертификати за производство. По този начин могат да получат и допълнително средства. Министър Греков изтъкна, че България  е страна с изключителна възможност за развитие на селското стопанство и производителите трябва да бъдат стимулирани да произвеждат продукция, като се ограничи максимално вноса на чужди стоки, доколкото е възможно.

През следващият програмен период значителни средства от ЕС ще бъдат дадени за биоземеделие, подчерта Димитър Греков. България има сериозен потенциал за развитие на биоземеделието и МЗХ ще го насърчава, защото в Европа все повече се търсят биопродукти.

Като важна структурна промяна в МЗХ е създаване на звено, което да анализира международните пазари за нуждите от селскостопанска продукция. Министърът подчерта, че в момента липсват данни от търговските аташета в МЗХ за необходимостта от продукция на европейските пазари. По думите му създаване на общи браншови организации сред производителите ще спомогне да се отговори на търсенето на международните пазари с износ на наша продукция.

Министър Греков каза, че има пълната подкрепа на правителството да подпомогне тютюнопроизводителите. Той подчерта, че този отрасъл носи препитание на много хора и няма да бъдат изоставени. Те ще бъдат подпомогнати с 11,5 млн. лв., а от следващата година помощта ще идва от национално финансиране, като тютюнопроизводителите ще се насочват към други отрасли в земеделието.

Той подчерта необходимостта от поливно земеделие, за да се отговори на предизвикателството на климатичните промени и за България това е много важно, затова ще се изградят нови напоителни системи. В интервюто министърът на земеделието и храните каза още, че е наредил да се спре изваждането на тръбите на напоителни системи. Предложен е и „Закон за защита на растенията“, който ще спре пръскането с пестициди, които водят до отравянето на пчелите.

Относно протестите той сподели, че те са насочени към отдавна натрупани проблеми на производителите, които трябва да се решат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.