1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До 15 май производителите на плодове и зеленчуци подават заявление за подпомагане

До 15 май производителите на плодове и зеленчуци подават заявление за подпомагане

Прогнозната стойност за подпомагане е 43 евро на тон

Крайният срок за подаване на заявление за подпомагане на земеделски производители със средства от европейските фондове по схемата за плодове и зеленчуци е 15 май и 9 юни със санкция от 1% за всеки просрочен ден. Това съобщи за радио „Фокус” Десислава Кърчанова, началник отдел в Дирекция „Директни плащания и пазарна подкрепа” в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

До 30 ноември производителите трябва да представят заявка за плащане, към която да приложат и копие на издадените сертификати. Първото условие за подпомагане с директни плащания е отглеждането на най-малко 4 дка зеленчуци или 5 дка плодове, поясни Десислава Кърчанова.

„Следващото изискване е да се запознаят с утвърдените спецификации, които са публикувани на страницата на МЗХ, а така също подробна информация както за стандартите, така и за процедурите за контрол, които се осъществят от инспектори от БАБХ, публикувани на страницата на агенцията в раздел за земеделските производители”, допълни тя.

Като начало прогнозната стойност за подпомагане е 43 евро на тон, а конкретният размер за подпомагане на отделните видове плодове и зеленчуци ще бъде определен след разглеждане на заявленията, обясни Десислава Кърчанова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.