1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Две паралелни срещи по учредяване на аграрна камара

Две паралелни срещи по учредяване на аграрна камара

Отново разцепление – кому е нужно?

Идеята за учредяване на Българска аграрна камара направи следваща стъпка - на 10 март в София беше гласуван Инициативен комитет, който започва работа по създаване на Устав и Етичен кодекс. На заседанието присъстваха представители на 30 браншови организации, науката и двата синдиката.

„Взехме много важни решения, че оставаме отворени за други браншови организации, защото по стар български обичай веднага се появиха мераклии за отцепване - какви са техните мотиви, ще е интересно да разберем. Потвърди се още веднъж, че абсолютно всички колеги са на мнение, че камарата трябва да включва всички браншове „От полето до трапезата”, които участват в производството и преработката на земеделска продукция“, каза месопреработвателят Кирил Вътев и допълни: „Аз вярвам, че ще успеем и се надявам, че главозамайването, обзело някои хора, ще премине, и ще се осъзнаят. Аз виждам учредяването на камарата. Виждам как ще изберем млади и образовани хора, които познават много добре секторите от „Полето до трапезата”, владеят западни езици свободно, познават добре структурите на европейските институции и могат да общуват с тях.“

„Всяването на разкол в тази идея, лично аз не го приемам добре. Смятам, че в един момент ние ще се съберем. Оставихме отворена врата. Винаги ще оставим“, каза Владислав Михайлов, председател на УС на Националната асоциация на млекопреработвателите в България.

Същия ден, в Арбанаси, по инициатива на Симеон Караколев се състоя втора среща за учредяване на Българска аграрна камара с участието на 20 асоциации. На събитието бяха дискутирани критериите за представителност на браншовите организации, които могат да членуват в бъдещата камара.

„След три програмни периода земеделската общност започна да узрява. Днес на една маса седнахме зърнопроизводители, производители на плодове и зеленчуци, пчелари, животновъди. Това е показателно, че самите ние осъзнаваме необходимостта от такова сериозно обединение, което да защитава интересите ни в България и пред Европа“, каза Цветан Цеков, заместник-председател на Браншова камара “Плодове и зеленчуци”.

 „България е единствената държава от страните членки на ЕС, която все още няма представителство в Копа Коджека. Това ще бъде първата ни стъпка след учредяване на камарата - да подадем документи за членство в Копа Коджека“, каза Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.

Дали двете намерения за създаването на Българска аграрна камара ще тръгнат в общ път и в една посока – времето ще покаже. Вратата е оставена отворена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.